Қымыз ішкен науқастардың жағдайы қаншалықты жақсарды?

Қымыз ішкен науқастардың жағдайы қаншалықты жақсарды?
фото: https://www.istockphoto.com/

       Германияның Йена университетінде қышыма ауруына шалдыққан науқастарға зерттеу жүргізілді. Олар 16 апта бойы бие сүтін ішіп, нәтижесінде қышыну мен гиперемия 30-дан 55 пайызға дейін азайған. Сондай-ақ науқастардың нәжісіндегі бифидобактерия үлесі 8 есе өскен.
2009 жылы Йена университетінің балалар ауруханасында Крон ауруы, асқазан ойық жарасымен ауыратындар 8 апта бойы күнделікті 250 мл бие сүтін тұтынады. Сүт ауырсынуды басып, нәжістегі қанды азайтады. Мұнымен қатар күнделікті ішіп жүрген дәрі-дәрмек мөлшерін азайтуға ықпал еткен.
2020 жылы 74 науқас қатысқан зерттеудің бір тобында биохимиялық көрсеткіштер қалыпқа келіп, холестерин алмасу, стеатоз және гепатомегалия деңгейі төмендеді. 

       "Бие сүтінің химиялық құрамы ана сүтінікімен ұқсас. Иммунитетті нығайтады, қабынуға қарсы, пробиотикалық, әртүрлі вирус пен ісікке қарсы әсері бар. Асқазан-ішек жолдары, тері, созылмалы гепатит, бауыр циррозы, онкологиялық патологиялық аурулар кезінде қолдануға ұсынылады. Құрамында иммуноглобулин, полиқанықпаған май қышқылдары, А, С, Е, В, D дәрумендері, кобальт, мыс, кремний, алюминий, титан, күміс, мырыш, қалайы, йод, темір, никель сынды микроэлементтер, лактоферрин, лизоцим, аминқышқылдары, лактоза бар. Бие сүті басқа сүт түрлеріне қарағанда күшті, бактерицидтік қасиеттерге ие, микрофлораны қалпына келтіреді. Иммуномодуляторлы қабыну мен ісікке қарсы лактоферрин бар", – деді Раушан Күмісбекова. 

       Маманның айтуынша, химиотерапия кезінде бие сүті серотонинді синтездейді. Осылайша, науқастың тәбеті қалпына келіп, көңіл-күйі жақсарады. Лакто- және бифидобактерияларға қатысты пребиотикалық қасиеті бар. Сондай-ақ ішек микробиотасын қалыпқа келтіріп, иммунитетті жақсартады және жүрек айнуды басады. 

       "Бие сүтінде лизоцим, лактоферрин, IgA және биоактивті пептидтердің көп болуы дене қорғанысын күшейтеді", – деп қосты маман. 

       "Саумал ішектің улы заттарды сіңіруін тоқтатады"
Гастроэнтеролог Бақытжан Биімбетов саумалдың ішек дисбиозы кезінде де аса пайдалы екенін айтады. 
Ішек дисбиозы дегеніміз – ішек микрофлорасының сапалық және сандық құрамы өзгерген соң асқазан-ішек жұмысы бұзылып, метаболикалық және иммунологиялық бұзылулардың дамуымен сипатталатын клиникалық-зертханалық синдром.

Дизбиоздың этиологиямен байланысты жіктелуі:

қалыпты дисбиоз: жас, маусымдық, қоректік, кәсіби;
асқазан-ішек аурулары кезіндегі дисбиоз: гипо- және ахлоргидриямен бірге жүретін асқазан аурулары, ұйқы безі аурулары, бауыр және өт жолдарының аурулары, ішек аурулары, кез келген генездің мальабсорбция синдромы;
жұқпалы, аллергиялық аурулар, иммунитет тапшылығы жағдайлары, гиповитиминоздар, кез келген генездің гипоксиясы, эндогендік және экзогендік интоксикация, радионуклидтердің әсері кезіндегі дисбиоз;
дәрілік дисбиоз (антибиотиктерді, сульфаниламидтерді, туберкулостатиктерді, иммуносупрессанттарды, антацидтерді, антисекреторлық, іш жүргізетін дәрілерді және т. б. қабылдау);
эмоционалды немесе физикалық күйзеліс әсерінен пайда болатын дисбиоз.

Дисбиоздың клиникалық белгілері:

терінің өзгеруі: құрғақтық, қабыршақтану, аллергиялық дерматит;
ауыз қуысының зақымдануы: хейлит, афта, глоссит, гиперемия және шырышты "лактау", энантема;
іштің пальпациясындағы дақ-гүрілдеу және ісіну, негізінен шажырқайдың терминалды бөлімінде, соқыр ішекте анықталады. 

       "Емді ішек дисбиозы синдромымен бірге жүретін негізгі ауруды анықтаудан бастаймыз. Кейін бактерияға қарсы препарат, пробиотик және т.б. көмегімен патогендік микрофлораға әсер етеміз. Осылайша ас қорыту жүйесін, ішектегі химиялық процестердің өзгеруін, қабыну, ішектің улы өнімдерді сіңіруін, метаболизмнің бұзылуын тоқтатамыз. Мұнымен қатар дисбиоз кезінде тез қорытылатын көмірсу, ішектің шырышты қабатын тітіркендіретін ащы, қышқыл және эфир майларына бай көкөністерден бас тартқан пайдалы", – деді Бақытжан Биімбетов. 

Бие сүтіндегі ақуыз – лактоферриннің екі пайдалы қасиеті қандай?


       Биология ғылымдарының кандидаты, әл-Фараби атындағы қазақ ұлттық университеті КЕАҚ кафедрасының профессоры Мейрамгүл Нармұратова бие сүтінің 50 пайызын құрайтын сарысу ақуыздарының бактерия, вирус және қатерлі ісік жасушаларына қарсы емдік қасиеті жоғары екенін мәлім етті. 

       "Саумалдың әртүрлі аурудың алдын алу және емдеу үшін қаншалықты тиімді екенін зерттеу үшін құрамындағы лактоферрин ақуызын бөліп алдық. Оның биологиялық қасиетін анықтау үшін антиоксидант, хилоктаушы белсенділік және антимикроптық белсенділін қарастырдық. Мұнымен қатар масс-спектометрия әдісімен пептидтік, аминқышқылдық құрамын анықтадық. Нәтижесінде бие сүті лактоферринының темір йонын байланыстыратын және ағзада түзілген бос радикалдарды бейтараптандыратын қасиетінің бар екені анықталды", – деді Мейрамгүл Нармұратова. 

       Зерттеу барысында бие сүтінің темір мен мыс йондарын байланыстыру қабілеті қарастырылып, темір болмаған жағдайда валенттілігі ұқсас мыс йондарын да тасымалдайтыны белгілі болды. 

       Ақпарат дереккөзі: Informburo.kz