фото: pexels.com
Кейде, тіпті ең зиянсыз өнімдер де, егер оларды сақтау ережесі бұзылса, қауіпті болуы мүмкін. Гигиенаның қарапайым ережелері қадағаланбаса қауіпті бактериялардың, вирустардың адам организміне түсуі оп-оңай, деп хабарлайды "Сапалы Қазақстан" порталы.
Алматы қаласы Әуезов аудандық санитариялық-эпидемиологиялық бақылау басқармасының бас маманы Әскер Перизат Бауыржанқызы жылдың кез келген уақытында азық-түлік өнімдерін өндіру, сақтау, тасымалдау және өткізу кезеңдерінде санитарлық-гигиеналық және эпидемияға қарсы талаптар сақталмаса, тамақ өнімдерінің әртүрлі микроорганизмдермен, соның ішінде ауру тудыратын патогенді организмдермен ластану қаупі әрқашан да жоғары екенін ескертеді.
Көбінесе демалыс күндері отбасымызбен серуендеуге шыққанда, тоңазытқыш жабдықтары жоқ сауда шатырларында, дүңгіршектерде сатып алынған тағамды тұтынуымыз мүмкін. Сапасыз тамақ өнімін сатып алу және оны тұтынғаннан кейін тамақтан улану қаупі жоғары. Уланудың ауырлығына байланысты тамақтан улану белгілері сапасыз тағамды жегеннен кейін бірнеше сағаттан кейін пайда болады және іш пен асқазанның ауырсынуы, бас ауруы, жүрек айнуы арқылы байқалады, дейді Перизат Бауыржанқызы.
Бұдан сақтанудың қандай жолдары бар екенін маман "Сапалы Қазақстан" порталының тішлісімен бөліскен еді.
Фото pexels.com.
Тамақтан уланудың алдын алу үшін олардың алдын алудың негізгі шараларын білу және сақтау маңызды:
1. Қауіпсіз тағамдарды таңдаңыз. Мысалы, әрқашан шикі сүтті емес, пастерленген сүтті сатып алыңыз. Рұқсат етілмеген сауда орындарында азық-түлік сатып алу әсіресе қауіпті. Өнімнің жарамдылық мерзімін, қаптаманың тұтастығын тексеріңіз.
2. Тамақты мұқият дайындаңыз. Көптеген шикі тағамдар, құс еті, ет және шикі сүт, көбінесе қоздырғыштармен себіледі. Дұрыс термиялық өңдеу кезінде бактериялар әдетте өледі.
3. Пісіргеннен кейін бірден тамақтаныңыз. Ол неғұрлым ұзақ сақталса, тамақтан улану қаупі соғұрлым жоғары болады.
4. Азық-түлік өнімдерін дұрыс сақтаңыз. Шикі және дайын өнімдерді бірге сақтауға жол бермеңіз.
5.Мұқият дайындалған тағамды алдын ала қыздырыңыз. Бұл сақтау процесінде тағамда көбейген микроорганизмдерден қорғаудың ең жақсы шарасы (тоңазытқышта сақтау микробтардың өсуін тежейді, бірақ оларды жоймайды). Тағы да, тамақты тұтынар алдында тағамды мұқият қыздырыңыз (температура кем дегенде 70° C болуы керек).
6. Тамақ пісірмес бұрын және дәретханаға барғаннан кейін қолыңызды мұқият жуыңыз.
7. Тағамды жәндіктерден, кеміргіштерден және басқа жануарлардан қорғалған күйде сақтаңыз. Жануарлар көбінесе тамақтан улануды тудыратын қоздырғыштардың тасымалдаушысы болып табылады. Өнімдерді сенімді қорғау үшін оларды тығыз жабылатын банкаларда (контейнерлерде) сақтаңыз.
8. Таза суды пайдаланыңыз. Таза су ішу үшін де, тамақ дайындау үшін де өте маңызды. Егер сіз судың сапасына күмәндансаңыз, оны тағамға қоспас бұрын немесе ішер алдында қайнатыңыз.
9. Құрамында қауіпті бактериялар бар топырақ қалдықтарын кетіру үшін жемістерді, жидектерді және көкөністерді жемес бұрын мұқият жуыңыз.
10. Азық-түлік өнімдерін "қолмен" және рұқсат етілмеген сауда орындарынан сатып алмаңыз.
Осы қарапайым ережелерді сақтау денсаулыққа қатысты көптеген мәселелерден аулақ болуға, жеке гигиенаны сақтамауға және сапасыз тамақ өнімдерін жеуге байланысты тамақтан уланудан және өткір ішек инфекцияларынан аулақ болуға көмектеседі.
Пікірлер
Комментарий қалдыру үшін порталға тіркеліңіз немесе кіріңіз
Авторизация через