Тамақтан уланбау үшін тамақ дайындаудың қарапайым ережелерін сақтау қажет

Тамақтан уланбау үшін тамақ дайындаудың қарапайым ережелерін сақтау қажет
фото: pixabay.com

Тағамдық инфекциялардың және токсикалық улану жағдайын болдырмаудың жолы қандай? "Сапалы Қазақстан" порталы тілшісінің бұл сұрағына Алматы қаласы Жетісу ауданы санитарлық – эпидемиологиялық бақылау басқармасы  эпидемиологиялық қадағалау және бақылау  бөлімінің бас маманы Құдасбек А.А. жауап берді. 

Тағамдық инфекциялардың және токсикалық улану– жедел ішек инфекцияларының үлкен тобы. Ауруды қоздыратын қоздырғыштар патогендік бактериялардың өздері емес, олардың метаболикалық өнімдері - олардың локализациясының субстратында (әдетте тағам) жиналатын токсиндер.

Тамақтан улануды келесідей бөлуге болады:

-инфекциялық (микробтар, вирустар немесе қарапайымдылар немесе олардың метаболизм өнімдері тудыратын), уланулардың бұл түрлерін тағамдық токсикалық инфекциялар (ПТИ) деп атайды.

-инфекциялық емес немесе токсикалық улану (химиялық токсиндерді, ауыр металдарды, уларды жұту, шөптерді, өсімдіктерді немесе жеуге жарамсыз саңырауқұлақтарды тағаммен бірге тұтынуға байланысты).

Тағаммен уланудың дамуы бойынша ең қауіпті өнімдер:

• сүт өнімдері;

• шикі жұмыртқалар;

• ет өнімдері;

• балық өнімдері, әсіресе шикі;

• кілегей және кондитерлік өнімдер;

• маринадтар, үйдегі консервілер және тұзды тағамдар;

• тез бұзылатын өнімдер;

• қаптаманың тұтастығы және сақтау мерзімі;

• тағам дайындау кезінде санитарлық талаптарды сақтамау.

Тағамдық инфекциялардың және токсикалық уланудың ерекшелігі - қысқа инкубациялық кезең, шамамен 2-6 сағат және тез дамитын көріністер. Әр түрлі токсикалық инфекцияларға тән аурудың белгілері:

• жүрек айну, құсу;

• диарея, яғни жиі бос нәжіс;

• құрысу сипатында болатын іштің ауыруы;

• әлсіздік, бас айналу және терінің бозаруы;

• кейде – дене температурасының жоғарылауы.

Құсу және диарея аурудың ең жарқын көрінісі болып табылады. Тамақтан уланудың бұл негізгі белгілері бөлек немесе бір мезгілде пайда болуы мүмкін. Құсудан кейін, әдетте, біраз уақытқа жеңілдік пайда болады. Нәжісі мол және сулы, жиілігі күніне 10-15 ретке дейін. Диарея кіндікке жақын аймақта ауырсынумен бірге жүреді, қысылады. Содан кейін дегидратация белгілері пайда болуы мүмкін және бұл ең қауіпті салдары болуы мүмкін. Сусыздандырудың бастапқы кезеңінде ауыздың құрғауы байқалады. Неғұрлым ауыр  жүрек соғу жиілігінің жоғарылауымен және қан қысымының төмендеуімен көрсетіледі. Дауыстың қарлығуы мен құрысулар да мүмкін.

 Фото pixabay.com.

 Тамақтан улануды болдырмау үшін тамақ гигиенасы, сақтау және тамақ дайындаудың қарапайым ережелерін сақтау қажет:

-әрқашан қауіпсіз тағамдарды таңдаңыз;

-тамақты мұқият дайындаңыз;

-мүмкіндігінше тағамды пісіргеннен кейін бірден тұтыныңыз;

-жаңа дайындалған тағамды алдыңғы күннің қалдықтарымен араластырмаңыз, бірақ егер дайын тағам басқа күні қалса, оны қолданар алдында термиялық өңдеңіз (қайнатыңыз немесе қуырыңыз);

-шикі және дайын тағамдар арасындағы байланысқа жол бермеңіз;

-жеке гигиенаны қатаң сақтаңыз, қолыңызды сабынмен жиі және мұқият жуыңыз, әсіресе тамақтанар алдында және дәретханаға барғаннан кейін;

-қайнатылған, бөтелкедегі немесе кепілдендірілген сапалы суды қолданыңыз; көкөністерді, жемістерді ішер алдында ағынды сумен, ал жас балалар үшін қайнатылған сумен мұқият жуыңыз;

-тез бұзылатын тағамдар мен дайын тағамды тек тоңазытқышта 2-6 С температурада сақтаңыз.

-кремді аспаздық өнімдерді (кремі бар торттар, торттар) сатудың белгіленген мерзімінен кешіктірмей тұтынбаңыз;

-қоқыс пен тамақ қалдықтарын жинамаңыз, шыбындар мен тарақандардың пайда болуына жол бермеңіз; үйді үнемі таза ұстаңыз.

Егер сізде диарея, құсу, іштің ауыруы сияқты белгілері болса, дереу дәрігерге хабарласыңыз.

Жалпы алғанда, осы алдын алу шараларының барлығын орындау тағамдық инфекциялардың және токсикалық улануға әкелуі мүмкін патогендік микроорганизмдермен инфекцияны болдырмауға көмектеседі.