фото: Ferra.ru
Жоғары калориялы болуына қарамастан, балмұздақ балалар мен ересектер арасында ең танымал болып саналады. Көптеген адамдар оны тұтынудың арқасында артық салмақтан қорқады, дегенмен соңғы зерттеулер көрсеткендей, бұл семіздіктің себебі бола алмайды, өйткені өнімдегі май мөлшері адамға күнделікті қажеттіліктің 10 пайызын ғана құрайды.
Балмұздақтың пайдасы мен зияны оның құрамындағы ақуыздардың құрамына байланысты, олар қоректік құндылықтар мен иммунитетті көтеруге көмектесетін әсерлі витаминдер жиынтығын береді. Сонымен қатар, тағам құрамында иммундық жүйені ынталандыратын және тыныс жолдарының ауруларымен күресуге көмектесетін цикотиндер бар.
Балмұздақтың кальцийге бай өнім ретінде пайдасы белгілі, ол сүйек тініне пайдалы әсер етеді және остеопороздың профилактикалық агенті ретінде табысты қолданыла алады. Ғалымдар сонымен қатар кальций бүйрек тастарының пайда болу ықтималдығын төмендетуде маңызды рөл атқаратынын дәлелдеді. Зат көңіл -күйге жағымды әсер етеді және менструальды синдромды жояды.
Балмұздақтың денсаулыққа маңызды пайдасы-қан түзуші функцияларды реттейтін және қанның ұюын болдырмайтын К витамині. Бүгінде ғылыми әлем балмұздақтың патогендік вирустарға қарсы құрал ретінде пайдасын белсенді түрде талқылап жатыр. Оның құрамына кіретін лактоферрин вирусқа қарсы және бактерияға қарсы қасиеттерге ие және оны цитомегаловирусты, тұмауды және тіпті АИТВ -ны емдеуге қолдануға болады.
Балмұздақтың суықтың пайда болуына әсер ететін зияны бар деген пікір кеңінен таралған. Шын мәнінде, салқын ем одан ауыру үшін ыстық емес. Оның өңеште еруі суықтың дамуы үшін тым тез жүреді, себебі процесс дене температурасының әсерінен жеделдейді.
Сондай -ақ, дәрігерлердің оны амбулаторлық емделетін емделушілерге қолдануды шектеу жөніндегі ұсыныстары түбегейлі қате. Шындығында, ауру кезінде ағзаға көп мөлшерде су қажет, ал балмұздақ - бұл бізді сусыздандырудан құтқаратын сирек кездесетін тағам.
Балмұздақтың жалғыз зияны жақында тамағы немесе демікпесі бар адамдар үшін мүмкін, олар аурудың қайталануын болдырмау үшін өнімді қолдануды шектеуі керек.
Нәзіктіктің керемет дәмі мен оның қоректік қасиеттеріне қарамастан, денесі лактозаны қабылдамайтын адамдарға балмұздақтың зияны бар. Мұндай науқастарда тағам ас қорытуды тудыруы мүмкін.
Балмұздақтың пайдасы мен зиянын ғалымдар белсенді түрде зерттеп жатыр. Бүгінде олар бұл емнің үлкен емдік әлеуеті бар екенін айтады және ол көптеген ауруларға арналған «көпфункционалды» тағамға жатады. Өйткені, өнім биотиктер мен антиоксиданттарға бай, ішек микрофлорасын қалыпқа келтіреді, бүкіл ағзаның иммундық жүйесіне пайдалы әсер етеді.
Пікірлер
Комментарий қалдыру үшін порталға тіркеліңіз немесе кіріңіз
Авторизация через