фото: https://pixabay.com/ru/
Өнімдерді зиянды және пайдалы деп бөлу идеясы аса дұрыс емес. Қалыпты мөлшерде тұтынсаңыз, тіпті ең жоғары калориялы, майлы немесе қантты тағамдар да сізге зиян тигізбейді.
Керісінше: көкөністер, жемістер мен жидектерді өте пайдалы және қауіпсіз деп саналмауы керек. "Маусым кезінде мүмкіндігінше көп жеген дқрыс" деген танымал тәсіл сіздің денсаулығыңыз да проблемалар тудыруы мүмкін.
Мысалы, жүзімнің қандай кемшіліктері бар екенін білесіз бе? Бұл туралы "Ермогород" басылымында Дарья Утюмова деген гастроэнтеролог айтып берді.
Жүзімнің басты кемшіліктерінің бірі құрамында - қанттың рекордтық мөлшері көп болуында. Жидектің 100 граммында шамамен 16 грамм глюкоза бар. Осы себепті қант диабетімен ауыратындар мен бауыр циррозы бар адамдар жүзімнен бас тартқаны дұрыс.
Жүзімнің калория мөлшері салыстырмалы түрде аз-жүз грамм порция 67 ккал құрайды. Дегенмен, жүзімді жеу екіталай және қантпен қаныққан тағамдардан кейін көп ұзамай сіз қайтадан жегіңіз келеді.
Жүзімде С дәрумені көп, бір жағынан бұл жақсы және пайдалы. Бірақ екінші жағынан, дәл осы ерекшелікке байланысты жүзім күшті аллергендер қатарына жатады.
Ас қорыту зардап шегеді
Сонымен қатар, жидек асқазан сөлінің өндірісін ынталандыруы мүмкін. Осы себепті оны асқазан жарасы немесе он екі елі ішек ауруы бар адамдар жеуге болмайды. Қышқыл секрециясының жоғарылауына байланысты жүзім қатты ауырсынуды тудыруы мүмкін.
Алайда, ағзаңызда жүзімге қарсы көрсетілімдер болмаса, жүзімді қалыпты мөлшерде жей аласыз және ол сізге пайдалы болады.
Жидектен тек пайда алу үшін Сіз бірнеше қарапайым ережелерді сақтай аласыз:
қант мөлшері төмен жүзім сорттарын таңдаңыз;
қанттың сіңуін бәсеңдету үшін жидекті ақуыз тағамдарымен, жаңғақтармен немесе пайдалы майлармен жеңіз;
маусымда күніне 100-150 г-нан артық жүзім жеуге болмайды;
егер күмән туындаса, дәрігермен кеңескен дұрыс.
Кішкентай балалар үшін жүзім күтпеген себептермен қауіпті болуы мүмкін. Шындығында, тұтас жеген жүзім бес жасқа дейінгі балалардағы тыныс алу жолдарының анатомиялық және физиологиялық ерекшеліктеріне байланысты тамақтарында өзгеріс тудырады.
Пікірлер
Комментарий қалдыру үшін порталға тіркеліңіз немесе кіріңіз
Авторизация через