Жануарлар мен адамға ортақ жұқпалы аурулардың (бруцеллез) профилактикасы

Жануарлар мен адамға ортақ жұқпалы аурулардың (бруцеллез) профилактикасы
       Адамдар ауру жануарлардан инфекция жұқтырады. Инфекция қоздырғыштардың көзі ауруды жұқтыруға бейім жануарлар орналасқан шектеулі аумақ және  сүт өнімдері болып табылады.
       Бруцеллезбен инфекция мына жағдайларда пайда болады: Ауру жануарлардың секрециясымен және нәжісімен тікелей байланыс
  •  Шала піскен (қуырылған) ет, шикі сүт немесе құрамында тірі бактериялар бар сүт өнімдерін ішіп-жеу.
  •  Құрамында инфекциялық материал бар аэрозольді ингаляциялау
  •  Адамнан адамға жұғу (сирек)                                                                                                                                          Бруцеллезбен ауыратын ешкі мен қойдың шикі сүт өнімдері (сүт, ақ ірімшік, ірімшік, қымыз және т.б.), ет және шикізат (жүн, қаракөл терісі және терісі) үлкен қауіп төндіреді.Еттің эпидемиологиялық қаупі айтарлықтай төмен, өйткені ол әдетте термиялық өңдеуден кейін тұтынылады.Алайда, бірқатар жағдайларда термиялық өңдеу жеткіліксіз болған жағдайда (тағам дайындаудың ұлттық ерекшеліктері строганин, қан қосылған кәуап, шикі тартылған ет және т.б.) ет және ет өнімдері бруцеллез инфекциясын тудыруы мүмкін.
       Ауру жануарлар топырақты, төсек-орынды, азық-түлікті, суды бруцеллалармен ластайды, бұл өз кезегінде адамның инфекциясын тудыратын факторларға айналады. Көңді шығару кезінде адамның жұқтыру жағдайлары тіркелді
       Бруцеллездің инкубациялық кезеңі 5 күннен бірнеше айға дейін өзгереді және орта есеппен 2 аптаны құрайды.Бұл кенеттен басталуы мүмкін, қалтырау және дене температурасының жоғарылауы, қатты бас ауруы, буындар мен белдердің ауырсынуы, әлсіздік, кейде іш өту. Немесе бірте-бірте басталуы мүмкін, жеңіл продромальды әлсіздік, бұлшықет ауруы, бас ауруы және мойынның артқы жағындағы ауырсыну, кешке қарай температураның жоғарылауы.