Саңырауқұлақ өсіріп көрдіңіз бе ?

Саңырауқұлақ  өсіріп  көрдіңіз бе ?

Саңырауқұлақ     өсіріп    көрдіңіз   бе ?

 «Мәскеу    бағбандар   одағы"  аймақаралық   қоғамдық    ұйымы   кеңесінің   төрағасы   және   бау-бақша    кітаптарының    авторы    Андрей    Тумановтың     саңырауқұлақтарды     қалай    өсіруге   болатындығы    туралы   пікірі.   Маманның  пікірінше   үй   жағдайында  орман  саңырауқұлақтарын  өсіремін  деу   бекершілік.  Көп   қабатты   пәтердің   балконында   ақ   және   қара   трюфелдер,   арыш,   шантерелларлар  сияқты  түрлі    саңырауқұлақтарды   өсіру   мүмкін  емес. 

"Кольцевик    1970   жылдары   Кеңес   Одағында   өнеркәсіптік   өсіру   үшін   жасалған. Саңырауқұлақ   бәріне   жақсы,   бірақ   ол    гребке   ұқсайды.   Бал    саңырауқұлақтарын    өсіруге әлі   де     талпыныс    жасалып   жатыр.  Бірақ    бұл    әлсіреген    ағаштарда    өмір   сүретін паразиттік     саңырауқұлақтар.   Олар     пайда     болған  жерде   орман  өле   бастайды.   Шиитаке-бізде  сирек    кездесетін    және    қымбат    саңырауқұлақтардың    бірі   болып  келеді.

Пәтерде   саңырауқұлақтар  өсіру    мүмкін   емес. Мұны  тек   ашық   жерде,   жертөледе   жасауға    болады.   Өйткені   оны  өсіру   процесі  өте  күрделі. Бөлмелерде  саңырауқұлақтарға   қолайлы   жағдай   жасалуы   қажет.  Оларға   белгілі   бір  температура, ылғалдылық   және   жарық   керек.   Сондай-ақ,  саңырауқұлақтардың    ерекше   иісі  болады.   Өте  жағымсыз  иістер  орын  алады. Көбінесе,  дұрыс  өсірілмеген  кезде,  жеміс  саңырауқұлақтары  басқа,  паразиттік   бәсекелестерден   айырылады.

"Мен елде устрица саңырауқұлақтарын бірнеше рет өсірдім. Ең қиыны — мицелий сатып алу (саңырауқұлақтардың өсіп шыққан споралары). Оны пошта арқылы пакеттерге тапсырыс беріп, дүкендерден сатып алудың қажеті жоқ — әдетте, ол шаң сияқты өлі сатылады. Мицелийді саңырауқұлақтар өндіруге мамандандырылған фермаларда сатып алған дұрыс. Егер пакеттерде мицелий ақ болса және жаңа піскен саңырауқұлақтардың иісі болса — бұл сарғайған  және  көгерген хош иіс  шықса — бұл оның нашарлағанын білдіреді. Ескі  устрица саңырауқұлақтарын өзіңіз ала аласыз-орманда олар құлаған ағашта өседі.  Споралар арқылы өндіру  қарқындылығы дайын мицелийге қарағанда төмен болады", - дейді   Андрей Туманов.

Устрица саңырауқұлақтарын үгінділерде, жүгері собықтарында, дәндерде, тұқым қабығында өсіруге болады. Мицелийді кез-келген уақытта егуге болады, бірақ оны мамыр айында жасаған дұрыс. Әдетте егін келесі жылы пайда болады. Егер сіз отырғызуды ертерек бастасаңыз ғана, сіз күздің соңында егін ала аласыз.

"Ашық жерде устрица саңырауқұлақтары жылына екі рет, мамыр мен қазан айларында егін береді, ол үш жыл жеміс береді. Бір қарасорадан мен екі килограмм устрица саңырауқұлағын жинауға болады. Шиитаке ағашта, ал сақина мен шампиньондар топырақ субстратында өсіріледі.

Андрей Тумановтың айтуынша, шампиньондарды алу үшін сізге топырақ субстратын сатып алу керек немесе оны сабаннан, үгінділерден және компосттан өзіңіз дайындап, оған мицелий қосу керек. Жерге себілген қораптар қараңғы және салқын бөлмеде, жақсы желдетілетін және ылғалдылығы жоғары жерде орнатылады. Алдымен қажетті саңырауқұлақтардың орнына көгеру пайда болмас үшін оны зарарсыздандыру керек. Әрі қарай, субстрат үнемі тексеріліп, суарылады. Шампиньондар 4-5 айда бір рет өнім береді.

Дерек көзі: http://sotki.ru