фото: Ашық дереккөзінен
Санитариялық - эпидемиологиялық мониторинг жүргізу қағидаларын бекіту туралы» ҚР ДСМ 2020 жылғы 13 қарашадағы № 193/2020 бұйрығы бойынша тамақ объектілеріне мониторинг жүргізу (өндірістік бақылау, аудит және т. б.).
Санитарлық-эпидемиологиялық мониторинг халықтың денсаулығы мен тіршілік ету ортасының жай-күйін бақылау, жинау, өңдеу, жүйелеу, талдау, бағалау және болжау, сондай-ақ халықтың денсаулығы мен адамның тіршілік ету ортасының жай-күйі арасындағы себеп-салдарлық байланыстарды анықтау арқылы мемлекеттік жүйе болып табылады. Санитариялық-эпидемиологиялық қадағалауға жататын объектілер мен өнімдерге, зертханалық және аспаптық зерттеулерге, инфекциялық, инфекциялық емес және кәсіптік сырқаттанушылық көрсеткіштеріне, санитариялық – эпидемиологиялық және профилактикалық іс-шараларға қатысты жүргізіледі.
Санитариялық - эпидемиологиялық мониторинг жүргізу кезең кезеңмен жүзеге асырылады және мыналарды қамтиды:
1)өнімнің және эпидемиялық маңызы бар объектілердің тізбесіне сәйкес мемлекеттік санитариялық-эпидемиологиялық қадағалауға жататын объектілерді жүргізілген санитариялық-эпидемиологиялық зерттеп-қарау нәтижелері бойынша халықтың денсаулығы мен адамның мекендеу ортасының жай-күйі туралы деректерді (цифрлық, талдамалық) жинау, өңдеу, жүйелеу, мемлекеттік санитариялық-эпидемиологиялық бақылауға және қадағалауға жататын;
2)өнімнің және санитариялық - эпидемиологиялық қадағалау мен бақылау объектілерінің зертханалық және аспаптық зерттеулерінің нәтижелері негізінде денсаулық жағдайы мен адамның мекендеу ортасы арасындағы себеп – салдарлық байланыстарды, халықтың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығының өзгеру себептері мен жағдайларын талдау және анықтау;
3)зертханалық бақылауды оңтайландыру үшін тіршілік ету ортасы факторларын сәйкестендіру және денсаулықты бұзудың жетекші көрсеткіштерін іріктеу санитарлық-эпидемиологиялық мониторинг жүйесінде;
4)инфекциялық және жаппай инфекциялық емес аурулар (уланулар) анықталған жағдайда олардың пайда болу және таралу себептері мен жағдайларын белгілеу;
5)халықтың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығын қамтамасыз ету мақсатында санитариялық-эпидемиологиялық мониторинг жүргізу бойынша ведомство аралық өзара іс-қимыл;
6)адамның мекендеу ортасының өзгеруіне байланысты халықтың денсаулық жағдайының өзгеруін бағалау және болжау;
7)халықтың денсаулығына зиянды факторлардың әсерін болдырмау және жою жөніндегі шұғыл және ұзақ мерзімді іс-шараларды айқындау;
8)ауданның, қаланың, облыстың және республиканың санитариялық-эпидемиологиялық мониторингінің ақпараттық-талдамалық жүйелерін, желілерін, бағдарламалық материалдары мен дерек қорларын құру және санитариялық-эпидемиологиялық мониторинг деректерін сақтау.
Санитариялық - эпидемиологиялық мониторинг жүргізудің мақсаты адам денсаулығына тіршілік ету ортасы факторларының (химиялық, физикалық, биологиялық, әлеуметтік) әсері туралы сенімді ақпараталу, улану мен жұқпалы аурулардың, кәсіптік аурулардың өршуінің алдын алу бойынша орындалатын іс-шаралардың тиімділігін бағалау, олардың пайда болуын болжау мүмкіндігі болып табылады.
Басқарма бойынша бақылауда тұрған азық-түлік объектілеріне 100% мониторинг жүргізеді, барлық объектілерде өндірістік бақылау ұйымдастырылады және жүргізіледі. Тоқсан сайын мониторинг жүргізіледі және жиынтық ақпарат Алматы қаласының санитариялық – эпидемиологиялық бақылау департаментіне ұсынылады. Сондай-ақ, «Қоғамдық тамақтандыру объектілеріне қойылатын санитариялық-эпидемиологиялық талаптар» санитариялық қағидаларын бекіту туралы" Қазақстан Республикасы Денсаулық ссақтау министрінің 2022 жылғы 17 ақпандағы № ҚР ДСМ-16 бұйрығына сәйкес 7-тараудың 279-тармағына сәйкес барлық тамақтандыру объектілерінде санатына, түріне, қуатына, меншік нысанына қарамастан өндірістік объектілер ұйымдастырылады және өткізіледі рәсімдер мен кезеңділікке сәйкес дайындаушының бекітілген өндірістік бақылау бағдарламасына (ұйымдастыру іс-шараларын, зертханалық зерттеулер мен сынақтарды қосаалғанда) сәйкес жүзеге асырылатын бақылау, Кодекстің 51-бабының, КО ТР 021/2011 техникалық регламентінің, нормалау құжаттарының және Санитариялық қағидалардың осы тарауының талаптарына сәйкес белгіленген.
Өндірістік бақылау-бұл санитарлық нормалар мен ережелердің, гигиеналық нормативтердің сақталуын және санитарлық-эпидемияға қарсы (профилактикалық) іс-шаралардың орындалуын бақылау.
Өндірістік бақылау адамға және оның тіршілік ету ортасына өндірістік әсердің қауіпсіз деңгейін сақтауға және қамтамасыз етуге, сондай-ақ ықтимал жағымсыз салдардың алдын алуға бағытталған әртүрлі іс-шараларды қамтиды.
Алмалы ауданы санитариялық-эпидемиологиялық бақылау басқармасының санитариялық-гигиеналық бақылау және қадағалау бөлімінің басшысы Әйгерім Сәметқызы Смағұлова.
Пікірлер
Комментарий қалдыру үшін порталға тіркеліңіз немесе кіріңіз
Авторизация через