фото: https://turkystan.kz
Пияз өзінің дәмдік қасиетімен де, емдік қасиетімен де танымал. Сондықтан үйіңізге бұл көкөністі алып қоюды ұмытпаңыз. Оны тамақтану тәртібіне қосу денсаулықты жақсартатыны сөзсіз.
Бұл керемет көкөніс тағамыңызға дәм қосып қана қоймай, ағзаңызды дәрумендер мен минералдарға және басқа да қоректік заттарға толтырады.
Пиязда С дәрумені көп. Ол иммунитетті реттеп қана қоймайды, сонымен қатар коллаген өндірісін арттырады және темірдің сіңуін тездетеді. Пияз – жасушаларды тұрақсыз және зиянды молекулалардан қорғайтын күшті антиоксидант.
Бұл көкөніс В тобының витаминдеріне, атап айтқанда, фолий қышқылына және В6 витаминіне бай. Бұл қосылыстар метаболизм үшін де, эритроциттерді өндіру үшін де өте маңызды.
Пиязда бүйрек жұмысына көмектесетін, сұйықтық балансын сақтайтын және бұлшықеттің жиырылуына әсер ететін калий көп.
Сондай-ақ жүрек-қантамыр жүйесінде проблемасы бар адамдар үшін күнделікті диетаға пияз қосу ұсынылады. Өйткені тамыр дақылында қан қысымын төмендетуге көмектесетін қабынуға қарсы агент кверцетин көп.
Бұл көкөніс тіпті қатерлі ісіктің өршуінен де қорғай алады. Зерттеулер пиязды үнемі тұтыну асқазан қатерлі ісігі қаупін 22% төмендететінін көрсетті.
2-типті қант диабеті бар адамдар да пиязды жиі жеуге тырысуы керек. Өйткені көкөніс қандағы қант деңгейін төмендетуге көмектеседі. Сонымен қатар пияз сүйек күшін арттырады және тотығу стресін азайтуға көмектеседі.
Пияз бактерияға қарсы қасиеттерімен кеңінен танымал. Сонымен қатар жаңа және өңделген микробтардың өсуін тежей алады.
Пікірлер
Комментарий қалдыру үшін порталға тіркеліңіз немесе кіріңіз
Авторизация через