фото: https://www.google.com/baribar.kz
Мақсаты – мал мен құрбандық шалу кезінде аса қауіпті жұқпалы аурулардың, жаппай тамақтан уланудың және жіті ішек инфекцияларының алдын алу.
«Санитариялық-эпидемиологиялық талаптарды сақтамау халық арасында тамақтан улану және аса қауіпті, жіті ішек инфекцияларының пайда болуына ықпал етуі мүмкін».
Мал сату және сою пункттерінде:
· Құрбандыққа шалынатын жануарларды сату және сою тиісті ветеринариялық құжаттары (ветеринариялық паспорты, жануарлардың тіркеу нөмірі) бар арнайы бөлінген орындарда жүзеге асырылуы керек;
· сою кезінде санитарлық-эпидемиологиялық талаптарды қатаң сақтау тиісті (су құбырының және кәріз жүйесінің болуы), сою процесінде пайда болған қалдықтарды жедел өңдеу және шығару қажет;
· Қызметкерлерде жеке медициналық кітап шалары болуы және жеке гигиена ережелерін қатаң сақтауы қажет.
Үйде:
· Қонақтардың қолдарын жууға жағдайдың болуы;
· Асхана орындарын жүйелі түрде желдету;
· шикізат пен азық-түлік өнімдерін, олардың қауіпсіздігін куәландыратын құжаттары бар орындардан сатып алуға;
· үйде дайындалған консервілерді (салаттар, ет, құсеті, балық, саңырауқұлақтар) қолданар алдында оларды 15-20 минут қыздыру қажет;
· еттен, құс етінен, жұмыртқадан тез бұзылатын өнімдерді, сондай-ақ пашттерді, аспаздық өнімдерді, кілегей қосылған кондитерлік өнімдерді, салаттарды дайындағаннан кейін дереу қолдану керек, сақтау талаптарын бұзған жағдайда келесі күні қолдануға болмайды;
· пустулярлы тері аурулары бар кезінде, іріңдеген кесектер, күйіктер, зақымдар, сондай-ақ жоғарғы тыныс жолдарының қабыну кезінде тамақ дайындауға қатыспау керек.
Қоғамдық тамақтандыру орындарында және мешіттерде:
· салқын және ыстық сумен жабдықтауды және кәрізбен қамтамасыз ету, келушілер мен қызметкерлерге арналған раковиналарды қол жууға, сүртуге және (немесе) кептіруге арналған құрылғылармен және құралдармен жабдықтау;
· желдету және ауа баптау жүйесінің үздіксіз жұмысы;
· қауіпсіздікті қамтамасыз ететін жөнелту құжаттарының болуы;
· азық-түлік объектісінің шаруашылық аймағында санитарлық-гигиеналық жағдайды қамтамасыз ету;
· персоналдың арнайы киімі, медициналық тексеруден өткен жеке кітапшасы, гигиеналық дайындығы және жұмысқа рұқсаты болуы;
· жұмыс ауысымы басталар алдын да жеке күнделікті медициналық тексеруден өткізу.
Алматы қаласы Түрксіб ауданы санитариялық-эпидемиологиялық бақылау басқармасының басшысы Мусаева Анель Берікбайқызы
Пікірлер
Комментарий қалдыру үшін порталға тіркеліңіз немесе кіріңіз
Авторизация через