фото: https://pixabay.com/ru/
"Жылқы еті ағзаға өте тез сіңеді, оның құрамында ақуыз көп, ал оның компоненттері жылыну әсерін береді", - дейді дәрігер мамандар.
Айтпақшы, жылқы етінің дәмділігін жақсарту үшін Франция мен Германияның жекелеген аймақтарында, сондай-ақ Венгрия мен Жапонияда шұжық өндірісі қолға алынды. "Жапондықтар үшін жылқы еті нағыз нәзіктік болып саналады және кез — келген басқа ет түріне қарағанда қымбат", - бағаланады.
- Жылқы етінде ақуыз өте жоғары және май өте аз, бұл ақуыздардың сіңуін арттырады. Сондай-ақ, бұл ет минералдар мен микроэлементтерге бай - бұл натрий мен калий, фосфор мен кальций, мыс пен темір, магний, В тобындағы дәрумендер, К дәрумені және РР, А және Е, - деп түсіндіреді диетологтар. В дәрумендерін қабылдау жүйке жүйесінің толық жұмыс істеуі үшін қажет, майда еритін Е және А дәрумендері антиоксиданттар қызметін атқарады, шаш пен терінің денсаулығы үшін қажет. Сонымен қатар, ретинол көздің денсаулығын сақтайды. К витаминінің арқасында қанның ұюы қалыпқа келеді, анемияның алдын алу үшін темір қажет. Калий бар. Магний қысым деңгейін ұстап тұруға көмектеседі, жүрек-қан тамырлары патологиясының дамуына жол бермейді, тіндерден артық сұйықтықты кетіреді.
Жылқы етін үнемі тұтыну холестерин деңгейін төмендетуге, метаболизм процестерін ынталандыруға көмектеседі. Жылқы етінің калориясы төмен екенін ескерсек — 100 г өнімге небәрі 215 ккал, бұл салмақ жоғалтатын адамдар үшін диетаның бөлігі болуы мүмкін. Сонымен қатар, жылқы еті иммунитетті нығайтуға, сүйектер мен тістердің денсаулығын жақсартуға көмектеседі.
Жылқы етіне жеке төзбеушілік өте сирек кездеседі.
Ақуыздың шамадан тыс жүктелуіне байланысты подагра мен бүйректің ауыр патологиясынан зардап шегетіндерге, сондай-ақ өт шығарудың бұзылуы аясында холециститке жылқының етін жеуге болмайды. Жылқы кислоты қандағы және зәрдегі зәр қышқылының жоғарылауын болдырады.
Ас қорыту жүйесіндегі проблемалары бар адамдар жылқы етін пайдаланудан уақытша бас тарту керек: өткір жара, гастрит, панкреатит және колит кезінде жылқының етін жеуге болмайды. Аурудың асқынып тұрған кезінде жеуге болмайды. Инсульт пен инфаркт ауруының өткір кезеңінде жылқы етінен бас тартқан жөн.
Жылқының етін қайнатылған түрде тұтынған жөн. Қуырылған жылқының еті ас қорытуда ауырлық тудыруы мүмкін. Жеті жасқа дейінгі балаларға жылқы етін бермеген дұрыс. Бұл кезеңде баланың денесінің сіңіруі төмен болады.
Еттің тазалығын, жаңа және таза сойылғандығын оның дайындалуын қатаң қадағалап отыруыңыз керек. Шала қайнатылған жылқы еті денсаулыққа қауіпті болуы мүмкін.
Пікірлер
Комментарий қалдыру үшін порталға тіркеліңіз немесе кіріңіз
Авторизация через