Бас ауруын туғызатын тағамдар

Бас  ауруын  туғызатын  тағамдар
фото: https://pixabay.com/ru/

Адам кей күндері ұйқысы қанып тұрады, ауа-райы да керемет болады, алайда  кенеттен  басы  ауыра  бастайды.

Мұның себебі неден болуы мүмкін деп ойлайсыз? Ал ішкен-жеген тамақтан деп көпшілік адам ойламайды.

Бас ауруының 100-ден астам себебі бар: ұйқының болмауы, стресс, шамадан тыс жұмыс, жоғары қан қысымы, инфекциялар, жарақаттар және т.б.

Бірақ тағы бір триггер бар, оған көп адамдар мән бермейді: тамақ салдарынан бас ауыруы болуы мүмкін. Невропатолог мамандардың пайымдауынша бас ауруын болдыратын бірнеше тағам түрлері бар.

Ішімдік

Бас ауруы-күшті алкогольді ішкеннен кейін пайда болатын асқыну белгілерінің бірі. Сонымен, этил спирті — этанол ағзаға әсер етеді. Оның әсерінен адам ағзасы тонусын жоғалтады және кеңейеді. Басы қатты алкогольден ғана ауырып қалмауы мүмкін. Кейде бұл үшін тіпті бір стақан қызыл шарап та жеткілікті.

Бұл қызыл және қара жүзімде көп болатын антиоксидант кверцетиннің жоғары мөлшері туралы. Ол этанол алмасуын тежейді, ал оның аяқталмаған ыдырау өнімдері бас ауруын тудырады.

Шай және кофе

Кейбір адамдардың басы бір қосымша эспрессо шыны аяғынан немесе тіпті бір кружка қара шайдан ауырады. Бұл сусындарда кофеин бар. Бұл вазоконстрикторлық әсері бар табиғи алкалоид. Қанға енгеннен кейін ол жүйке жүйесін ынталандырады, ал адам өзін сергек және тіпті шамадан тыс сезінеді. Бірақ бұл уақытша әсер.

Бірте-бірте кофеин деңгейі төмендейді, ал тамырлар кеңейіп, қоршаған тіндердегі ауырсыну рецепторларына әсер етеді. Осыған байланысты бас ауырады.

Ірімшік

Қартайған қатты ірімшіктер де бас ауруын тудыруы мүмкін. Оларда тирамин көп — ірімшіктің пісу процесінде пайда болатын амин қышқылы. Тирамин жүйке жүйесінің күйіне әсер етеді және тамырларды қысады. Олар алдымен қатты қысылады, содан кейін босаңсытады — бұл бас ауруын тудырады.

Көп жағдайда тираминнің қатты және асыл ірімшіктерді аздап жеу арқылы зиян келтіруге уақыты жоқ: денеде амин қышқылын бейтараптандыратын ферменттер бар.

Бірақ кейбір адамдарда бұл ферменттердің деңгейі төмендейді, сондықтан ірімшіктің бірнеше тілімінен кейін де олардың басы ауырады, жүрек айнуы мен тершеңдік пайда болуы мүмкін.

Банан

Бас ауруының тағы бір күтпеген кінәсі-банан. Онда, ірімшіктердегідей, тирамин көп, бұл затқа сезімтал адамдарда бас ауруын тудырады. Тираминнің қара дақтары бар піскен банандарда піспеген жемістерге қарағанда көбірек болады деп саналады. Мұны ескерген жөн.

Сондай-ақ ғалымдар бұл заттың концентрациясы әсіресе банан целлюлозасына жабысатын қабықтар мен тамырларда жоғары екенін анықтады.

Маринадталған және ашытылған тағамдар да тиаминге бай, дейді дәрігер: зәйтүн, консервіленген көкөністер,қырыққабат.

Шоколад

Шоколадта бірден бас ауруын тудыруы мүмкін бірнеше заттар бар: кофеин, тирамин және фенилэтиламин. Мигреньмен ауыратын адамдар оларға әсіресе сезімтал. Сондай-ақ, бас негізінен тәттілерден ауыруы мүмкін екенін ескеру қажет.

Олар қандағы глюкоза деңгейін күрт арттырады. Қант концентрациясы төмендеген кезде көптеген адамдар бас ауруын бастайды.

Балмұздақ

Бастың алдыңғы жағында  ауырсыну балмұздақтан пайда болуы мүмкін. Неліктен бұлай болатыны нақты белгісіз. Ғалымдар суық ауыздың температураға сезімтал нервтері мен қан тамырларына осылай әсер етеді деп болжайды.

Кейбір адамдар үшін балмұздақ, керісінше, мигрень шабуылдарымен күресуге көмектеседі. Бұл әсер қатты таңдайдың үстінде орналасқан жүйке түйінінің салқындауына байланысты болуы мүмкін. Кейде ол өткір бас ауруы мен тіс ауруын тудырады, ал суық оны тыныштандырады.

Шұжық және гастрономиялық ет

Шұжық пен гастрономиялық ет өндірісінде нитраттар, нитриттер және басқа да тағамдық қоспалар жиі қолданылады. Олар дайын өнімдерді хош иісті ету үшін қосылады, олардың дәмі қанық болып қалады және өздері ұзақ сақталады.

Олар вазоконструкторлық әсерге ие, тамырлар қалыпты жағдайға оралғанда, бас ауруы пайда болады. Мигреньмен ауыратын адамдар мұндай тағамдық қоспаларға әсіресе сезімтал.

Цитрус

Мандариндер, апельсиндер, Лимондар мен грейпфруттардың арқасында бас ауыруы мүмкін. Бұл цитрус жемістеріне бай қосылыс — октопаминге байланысты. Оның үстіне, ащы жемістерде ол әсіресе көп. Бұл заттың өзі қауіпті емес, керісінше — метаболизмді жақсартады және майдың жағылуына ықпал етеді.

Бірақ жоғары дозада ол қан қысымын жоғарылатады, бұл көбінесе бас ауруымен бірге жүреді. Сондықтан тепе-теңдікті сақтау маңызды: жемістерді жеуге пайдалы, бірақ 100-150 грамнан аспайды.

Жаңғақтар мен тұқымдар

Пісте, Бадам, кешью және тұқымдарды ұнататындар да түсініксіз бас ауруы шабуылына тап болуы мүмкін. Оны тамырларды сергітетін фенилаланин амин қышқылы тудырады. Кез-келген өнім сияқты, жаңғақтар да қалыпты мөлшерде пайдалы. Олар жоғары калориялы және салмақты қалыпқа келтіруге тырысатындар күніне аз ғана  жеуге болады. Мұндай дозада жаңғақтар денсаулыққа зиян тигізбеуі және бас ауруын тудырмауы мүмкін.

Бірақ жаңғақтарды бүйрек аурулары бар адамдар жеуге болмайды. Ол  ақуыздың жоғары болуына байланысты. Қауіпсіз диетаны таңдау үшін дәрігермен кеңесу керек.

Егер бас жиі ауырса, бұл жағымсыз симптомды дәрігермен талқылау маңызды. Маман себебін анықтауға және денсаулықты сақтауға көмектеседі.