Өмір салты

Маусымдық аллергия

  Маусымдық аллергия

Маусымдық   аллергия

Маусым айында аллергия неден  болуы  мүмкін  және онымен қалай күресуге  болады?

Поллиноз-бұл өсімдік тозаңынан туындаған аллергиялық ауру және ринит, конъюнктивит, дерматит және бронх демікпесі түрінде көрінеді.

Поллинозбен ауыратын адамдар әдетте мұрын мен көздің қатты қышуын, лакримацияны, пароксизмальды түшкіруді және мұрынның бітелуін сезінеді. Егер сіз бұл белгілерді елемей, оған төзуге тырыссаңыз-аллергиялық ринит бронх демікпесіне айналуы мүмкін. Сондай-ақ, күшті аллергиялық реакция есекжем мен квинканың ісінуіне әкелуі мүмкін.

Поллиноздың негізгі айырмашылығы-маусымдық, белгілі бір өсімдіктердің гүлдену кезеңіне сәйкес келеді. Дәрігерге осы сұрақпен бармас бұрын, аллергия  қай  уақытта  басталғанын түсінуге тырысыңыз және осы кезеңде не гүлдейтінін біліңіз.

Гүлдену картасы

 Белгілі бір жерде қандай аллергияға тап болатынын түсіну үшін тозаңның таралуының арнайы карталары бар. Онлайн режимінде сіз аллергия тудыратын өсімдіктердің қайда және қашан, сондай-ақ қандай қарқындылықпен  гүлдейтінін  бақылай  аласыз.

Гүлдену  күнтізбесі. Маусым

Жаздың басы аллергиямен ауыратындар үшін ең қиын кезең, өйткені дәл осы уақытта ауада тозаң концентрациясы жоғарылайды.

Көбінесе маусым айында аллергия тудыратын  ағаштар:

* Қайың

* Қарағай, шырша

* Тал

Шөптер арасында маусым айында аллергиямен ауыратындар үшін ең қауіпті:

* Планен

* Қалақай

* Қымыздық

 

Жоғарыда айтылғандардан басқа осы кезеңдегі аллергия дәнді дақылда немесе бақа  гүлдердің  үлпілдектері, әлде  зең саңырауқұлақтарынан болуы мүмкін.

Поллиноз кезінде тұтынуға болмайтын өнімдер

Тозаң аллергиясы тамақ аллергиясымен қиылысуы мүмкін екенін аз адамдар біледі. Сондықтан, поллинозбен ауыратын адамдар олардың тамақтануын бақылауы керек.

Аллергиямен күрес

Гүлденудің әр түрі үшін-аллергиямен ауыратындарға қолдануға болмайтын кросс-аллергендердің жеке тізімі бар:

Ағаштар-алма, алмұрт, өрік, шабдалы, қара өрік, сәбіз, киви, шие, банан, картоп, жаңғақтар, ақжелкен, аскөк, балдыркөк, зере.

Дәнді дақылдар-сыра, квас, дәнді дақылдар, бұршақ дақылдары, қызанақ, жүгері, соя.

Шөптер-зере, түймедақ, аскөк, анис, күнбағыс тұқымдары, кориандр, капсикум, балдыркөк, аскөк, картоп.

Мысалы, егер сіз қайыңға аллергияңыз болмаса, онда шабдалы, шие, қара өрік және т.б. аллергия  болуыңыз  мүмкін.

 Шаң-тозаңға  аллергия

* Антигистаминді препараттарды қабылдау — дәрігердің тағайындауына сәйкес;

* Аллергендермен  жанасудан  аулақ  болыңыз;

* Таңертең, кешке және жаңбырдан кейін серуендеуге тырысыңыз. Содан кейін ауадағы тозаңның ең төмен концентрациясы;

* Пәтерді  түнгі уақытта және жаңбырлы, желсіз ауа райында желдетіңіз;

* Көзілдірік  киіңіз;

  • Уйге келгенде беті қолыңызды жақсылап жуыңыз;

* Үйге жабайы гүлдер мен шөптердің гүл шоқтарын әкелмеңіз;

* Кросс-аллергиясы бар тағамдарды ескере отырып, гипоаллергенді диетаны ұстаныңыз;

* Мұрын шырышты қабатын ылғалдандырыңыз.

Аллергендерді анықтау үшін қандай сынақтардан өту керек

  1. IgE қан анализі. Аллергияның бар-жоғын нақты түсіну және оны басқа аурумен шатастырмау үшін иммуноглобулин Е үшін қан анализі жасалады. Егер олардың деңгейі нормадан жоғары болса, бұл аллергиялық реакцияның белгісі болуы мүмкін. Ige ағзасында неғұрлым көп болса, сіз тітіркендіргішпен неғұрлым белсенді байланысасыз. Бірақ бұл талдау сізге нақты аллергияны көрсетпейді.
  2. Тері аллергиялары. Бұл сіздің жеке аллергенді анықтаудың жылдам және сенімді әдісі. Қазіргі медицинада тері сынақтарының үш нұсқасы қолданылады:

 Скарификациялық тест. Қолында бірнеше сызаттар жасалады, оған белгілі аллерген енгізіледі. 15-20 минуттан кейін реакция дамиды және дәрігер нәтижені бағалайды. Егер сызаттар қызарып, ұлғайып, қышып кетсе, онда аллергия  расталады.

* Прик тесті. Қағида бойынша, скарификациямен бірдей, тек сызаттардың орнына  кішкене  пункциялар  жасалады.

* Патч тесті (аппликациялық). Аллергендер пациенттің артына сылақпен жабыстырылады және оларды 48 сағатқа дейін ұстайды. Осыдан кейін дәрігер белгілі бір компонентке аллергиялық реакцияларды бағалайды.

 Ақпарат «ЗОЖ» журналынан  алынды.

 

Достарыңызбен бөлісіңіз

Пікір қалдыру