Көп қолданылатын екі витамин қатерлі ісік ауруының қаупін арттырды

Көп  қолданылатын  екі  витамин қатерлі ісік ауруының қаупін арттырды

Көп  қолданылатын  екі  витамин қатерлі ісік ауруының қаупін арттырды

Фолий қышқылы мен B12 қабылдау қатерлі ісік ауруының қаупін 21 пайызға арттырады.

Норвегиядағы Хаукеланд университетінің клиникасының дәрігері Марта Эббинг (Marta Ebbing) екі танымал дәрумендер қатерлі ісік ауруының қаупін арттыруы мүмкін екенін анықтады. Бұл туралы Американдық медициналық қауымдастықтың журналында айтылған.

Зерттеу нәтижелері қатерлі ісік ауруының қаупін арттыратын екі дәрумені бар — В12 дәрумені және фолий қышқылы. Сонымен, фолий қышқылы мен В12 дәрумені қабылдаған жүрек аурулары бар науқастарда осы қоспаларды қабылдамаған негізгі пациенттермен салыстырғанда кез-келген себептермен қатерлі ісік пен өлім қаупі аздап өсті.

Зерттеушілердің пікірінше, фолий қышқылы мен B12 қабылдау қатерлі ісік ауруының 21 пайызға артуымен, қатерлі ісік ауруының 38 пайызға артуымен және кез-келген себеп бойынша өлім қаупінің 18 пайызға артуымен байланысты. Сондай-ақ, ғалымдар бұл қоспаларды қабылдау өкпе қатерлі ісігінің даму қаупін арттырады деген қорытындыға келді.

Бұрын диетолог Татьяна Дик ресейліктерді диетаға даршын, куркума, тасшөп, шалфей және орегано қосуға шақырды. Оның айтуынша, бұл дәмдеуіштер антиоксиданттарға бай, олар қатерлі ісікке қарсы және еркін радикалдармен күреседі.