фото: https://sputnik.kz
Дәрігер шұжық пен қазы-қарта қандай ауруға әкеп соғатынын айтты
Ол майлы тағамдар мен фаст-фуд қан тамырларына кері әсерін тигізетінін атап өтті.
Кардиолог, Қырғызстанның денсаулық сақтау министрлігінің бас аритмологы Дамир Осмонов миокард инфарктісінің себептері және тамақтанудың жүрек-қантамыр жүйесіне әсері туралы айтып берді.
"Инфаркт пен инсульттің пайда болуы себебі бірдей. Бірақ инфаркт жүректе, ал инсульт мида болады. Инфаркт - қан жеткілікті мөлшерде бармағандықтан, миокард бұлшықеттерінің жойылуы. Яғни, инфаркт кезінде жүректі қанмен "қанықтыратын" артерия толық немесе ішінара бітеледі", - деді дәрігер.
Ол артерияның бітелу себебі холестерин жиналып жарылуы немесе тамырлы ишемия екенін түсіндірді.
"Қабырғаларда холестериннің жиналуына байланысты ишемия болып немесе тамырлар тарылады. Холестерин дұрыс тамақтанбау немесе метаболизм бұзылуына байланысты пайда болады. Яғни, инфаркттың алдын алу үшін ең алдымен дұрыс тамақтанып, белсенді өмір салтын ұстану керек. Зиянды әдеттерден арылған жөн", - деді маман.
Ол майлы тағамдар мен фаст-фуд қан тамырларына кері әсерін тигізетінін атап өтті.
"Барлығымыздың сүйіп жейтін шұжық пен қазы-қарта, шаурма, гамбургерлер, тәтті газдалған сусыннан ишемия пайда болады. Ол инфаркт пен инсультқа әкеледі. Тамақтану балансын сақтау керек: ақуыздар мен көмірсулар 50 процент (ет, картоп, макарон) және көкөніс мен жеміс 50 процент", — деді кардиолог.
Оның айтуынша, аз қимылдайтын қалалықтар үшін физикалық белсенділік маңызды, ал ауыл тұрғындары ас мәзіріне жеміс мен көкөніс қосу керек.
Пікірлер
Комментарий қалдыру үшін порталға тіркеліңіз немесе кіріңіз
Авторизация через