фото: https://pixabay.com/ru/
Бауыр ауруының асқынған түріне шалдыққан адамдар үшін еттен бас тарту тура келеді. Өйткені етті аз жеу ағзаға зиянды қалдықтардың жиналуын азайтады. Бұл денсаулығында кінәраты бар адамдарға аурудың асқынуын болдырмайды.
Аммиак өте улы, әсіресе ол біздің миымызға енсе, бірақ бұл сонымен қатар адам ағзадағы ақуызды қорытудың табиғи жанама өнімі. Дені сау адамда аммиак тағамнан ішектегі бактериялармен шығып кетеді, өйткені олар ақуыздарды ыдыратады.
Жануарлардан алынатын тағамдар ақуызға өте бай. Адамдарға әдетте дұрыс тамақтануға тура келеді. Жүргізілген жаңа зерттеу адамдарға етті аз мөлшерде тұтыну, бауыр ауруының ең дамыған сатысы циррозы бар адамдарға ауыртпалықты жеңілдететінін көрсеткен.
Адам неғұрлым көп ет жесе, бауыры соғұрлым көп аммиак өңдеуі керек. Қазірдің өзінде зақымдалған бауыр бұл жұмысты орындаумен күреседі. Бұл гепатикалық энцефалопатиямен (HE) байланысты қандағы аммиактың сақталуына әкеледі, бұл когнитивті нашарлаудың бір түрі.
Бұл жаңа зерттеу циррозы бар адамдарды алаңдатуы керек. Сырқаты бар адамдарға өз денсаулығын күтіп, тамақтануды реттеуі тиіс. Зерттеуге Ричмондтағы ардагерлер медициналық орталығында емделіп жатқан бауыр циррозымен науқастанған отыздан аса ер адам қатысқан.
Пациенттер үш топқа бөлініп, оларға түскі асқа әртүрлі гамбургер түрі беріледі. Барлық гамбургерлерде дәл 20 грамм ақуыз болады. Бірінші топтағыларға шошқа еті/сиыр еті, екінші топқа вегетариандық ет алмастырғыш және үшінші топқа вегетариандық бұршақ гамбургері беріледі.
Тамақтанар алдында және одан кейін олардың қан анализі зерттеуге алынады. Сонда айтарлықтай айырмашылық байқалады. Олардың қан сарысуындағы аммиак деңгейі ет гамбургері тобындағы емделушілерге қарағанда айтарлықтай көтерілгені байқалған.
Пікірлер
Комментарий қалдыру үшін порталға тіркеліңіз немесе кіріңіз
Авторизация через