Тамақ дайындағанда ағаш тақтайға жетері жоқ

Тамақ  дайындағанда ағаш тақтайға жетері жоқ
фото: https://pixabay.com/ru/

Бүгінгі таңда көптеген адамдар тамақ дайындау кезінде пластикалық кесу тақталарын пайдаланады. Американдық дәрігерлер пластик тақтайлардың зияндығын айтып дабыл қағуда.

Пластик тақтайлар бір уақытта эндокриндік және репродуктивті жүйелерге  теріс әсер ететін мыңдаған зиянды заттарды шығара алады.

Пластикалық тақталар бактериялар тұрғысынан да қауіпті болуы мүмкін. Олардың құрамында ағаш кесетін тақтаға қарағанда бактериялар көп болады.

 Сонымен ешқашан пластикалық тақталарды ыдыс жуғыш машинаға салмаңыз. Шындығында, жоғары температура пластиктен зиянды заттардың одан да көп бөлінуіне әкелуі мүмкін.

Американдық химия қоғамының мамандары Environmental Science & Technology журналында жарияланған зерттеулердің нәтижесінде өнімдерді ұсақтау кезінде тақталарда ең кішкентай пластикалық бөлшектер қалады деп есептеді. Олардың көлемі жылына 14-тен 71 миллионға дейін микробөлшектерді құрайды.

Бөлшектердің көпшілігі ағаш тақталардан ерекшеленетіні нақтыланды. Олардың" табиғи " бетіндегі мөлшері пластиктен 4-22 есе көп болды.

Зерттеушілер сонымен қатар кесілген жерлер мен жарықтарға микроорганизмдердің жиналып жатқанын байқаған. Олар нашар жуылады, сондықтан бактериялар мен вирустар сол жерде көбейеді.

Бір жыл ішінде полиэтиленнен жасалған бір тақта 14 миллионнан 72 миллионға дейін микробөлшектерді "өндіретіні" анықталды. Ал полипропиленнен жасалған-79 миллион. Мысалы, ағаш тақталарда ең көп микробөлшектер пайда болады. Пластиктен кем дегенде төрт есе көп. Бірақ бұл жерде біз ағаштың ең кішкентай фрагменттері туралы айтып отырмыз, ал ғалымдар синтетикалық материалдарға қызығушылық танытты.

Не істеу керек және қалай болу керек?

Ағашты қолданыңыз, ал күнделікті тамақ дайындайтындар үшін кесу тақталарын ауыстырудың оңтайлы мерзімі-бір жыл. Егер сіз негізінен үйден тыс жерде тамақтансаңыз және ас үйде сэндвичке ірімшік кесіп, аптасына бір рет кешкі асқа бірдеңе дайындасаңыз, онда тақталарды ұзақ, екі жылға дейін сақтауға болады.

Орташа алғанда, ағаш кесу тақталары шамамен 2 жыл қолданылады, содан кейін оларда бактериялар басталады. Оларда терең сызаттар пайда болады. Ал пластмассаларды шамамен үш жыл қолдануға болады, алайда одан зиянды заттар бөлінетіндіктен оны жарты жылда бір рет ауыстырып тұруға  тура келеді.