фото: https://pixabay.com/ru/
Бүгінгі таңда нарық консервілер мен консервілердің үлкен ассортиментін ұсынып отыр. Бұл кейде қарапайым сатып алушыны шатастырады. Консервіленген тағамдардан уланып қалмау үшін төмендегі ескертулерге назар аударыңыз.
1. Буып-түю және жабу құралдары тасымалдау және сақтау шарттарын сақтай отырып, өнімнің жарамдылық мерзімі ішінде сақталуын қамтамасыз етуі тиіс.
2. Консервілердің, престелген ыдысы мен қаптамасы герметикалық болуы және кез келген ластану мүмкіндігін болдырмауы, жарамдылық кепілдік мерзімі ішінде тасымалдау, сақтау және өткізу кезінде консерві өнімдерінің сақталуын қамтамасыз етуі тиіс.
Қорғаныш қабаты бұзылған, сызаттар арқылы өтетін консервілерді, консервілерді сатуға жол берілмейді.
3. Құйылған консервілерді өндіру кезінде дайындаушы негізгі өнімнің пайыздық мөлшерін көрсетуге міндетті.
4. Таңбалауда органикалық қышқылдарды қолдану туралы ақпарат көрсетілуі керек.
Таңбалау белгілері екі немесе үш қатарға (банканың диаметріне байланысты) қақпақта немесе ішінара қақпақта, ал ішінара шартты белгілерді бұзбай, бірінші бомбалау сақинасымен (немесе қаттылық сақинасымен) шектелген алаңда орналастырылады.
Қақпақта және (немесе) түбінде орналасқан ақпаратта дайындалған күні, ассортименттік нөмірі (белгісі), дайындаушы кәсіпорынның нөмірі, ауысым нөмірі (бригада), өнеркәсіп индексі болуға тиіс.
5. Имитацияланған өнім болып табылатын консервілерді, пресервілерді өндіру кезінде өндіруші өнімнің атауында негізгі шикізатты алмастырушы болып табылатын шикізатты көрсетуге міндетті.
6. Түтіктердің төменгі тар жолағында мөр басылуы керек: ауысым нөмірі, өндіріс нөмірі, шығарылған айы, шығарылған жылы, ассортимент нөмірі.
7. Концентрацияланған немесе қоюландырылған сүттен, не тұтас құрғақ сүттен немесе майсыздандырылған құрғақ сүттен өндірілген консервіленген сүт, қаптаманың алдыңғы жағында тиісінше: "концентрацияланған сүттен қалпына келтірілген", "қоюландырылған сүттен қалпына келтірілген", "тұтас құрғақ сүттен қалпына келтірілген" және "майсыздандырылған құрғақ сүттен қалпына келтірілген"деген сөздер көрсетіледі. Бұл ретте өнімнің атауы және көрсетілген жазулар бірдей мөлшердегі қаріппен орындалуы тиіс.
8. Жануарлар майын өсімдік майымен немесе өсімдік майы мен жануарлар майының қоспасымен алмастырған жағдайда, бұл туралы ақпарат беру міндетті болып табылады.
Жоғарыда аталған барлық талаптарды консервілер мен консервілерді өндірушілер мен сатушылар сақтауы керек. Тұтынушылар өндіруші көрсеткен сақтау шарттарының талаптарын орындауды да ұмытпауы керек.
Егер сіз сәйкес келмейтін өнімді сату фактілеріне тап болсаңыз, бұл туралы санитарлық-эпидемиологиялық бақылау орталығына хабарласуыңыз керек.
Пікірлер
Комментарий қалдыру үшін порталға тіркеліңіз немесе кіріңіз
Авторизация через