фото: https://pixabay.com/ru/
Бүгінде адамзат қартаю процесін тоқтатудың түрлі әдіс амалдарын жасауды біледі. Біраз адамдар хал-қадерінше денсаулығын түрлі дәрумендермен толықтырып, ота жасату немесе өзге де амалдарды қолдану арқылы неғұрлым қартаймаудың әрекетін жасауда. Қартаю процесін тежейтін амалдың бір түрі спорт деп қабылдағандар да жоқ емес. Иога, фитнес клубтарды жағалап жүргендер де бар.
Үнемі жаттығу жасау, бұлшық еттерден майды "шығару" арқылы қартаю белгілерін тежеуге болады. Ғалымдар кәдімгі тышқандарға зерттеу жүргізіп, осындай қорытындыға келген. Физикалық белсенділік уақытты молекулалық деңгейде кері айналдыра алатыны анықталған.
Жаттығу адам денсаулығына пайдалы екенін бәріміз білеміз. Бірақ Nature Aging журналында жарияланған жаңа зерттеу физикалық белсенділікпен айналысудың тағы бір себебін ұсынады. Ғалымдар жаттығулар бұлшық еттерден майдың белгілі бір түрін "алып тастай" алатынын анықтады, бұл қартаю белгілерінің бірін қалпына келтіруі мүмкін.
Зерттеушілер bis(моноацилглицеро) фосфаты (BMP) деп аталатын май молекуласы қартаю процесінде маңызды рөл атқаратынын анықтады. Бұл липид егде жастағы адамдардың бұлшық еттерінде жоғары концентрацияда кездеседі. Алайда, бұл жоғары деңгейлер физикалық белсенділіктің қысқа кезеңінен кейін төмендейді.
Ғалымдар бұл әсерді тышқандарға егжей-тегжейлі зерттеп көрген. Олар бір ұлпадағы көптеген әртүрлі майларды бір уақытта санайтын "липидомика" технологиясын қолданды. Зерттеушілер жас және кәрі тышқандардағы майларды талдап, 10 түрлі тіндерді зерттеп, 1200-ден астам бірегей липид түрлерін анықтады. Сондай-ақ, талданатын тіндердің көпшілігінде ескі тышқандарда BMP жүйелі түрде өсетіні анықталды. Бұл зерттеу қартаю процесін және жаттығулардың оған әсерін түсінуде жаңалық болып ашылды. Бұл жалпы денсаулықты сақтау үшін ғана емес, сонымен қатар молекулалық деңгейде қартаюмен күресу үшін физикалық белсенділіктің маңыздылығын көрсетеді. Мүмкін, бұл жаңалық қартаю процесін бәсеңдету және егде жастағы адамдардың өмір сүру сапасын жақсарту үшін жаңа стратегиялар мен терапияларды әзірлеуге әкелуі мүмкін.
Пікірлер
Комментарий қалдыру үшін порталға тіркеліңіз немесе кіріңіз
Авторизация через