Ұнтақ сырасының болашағы бар ма?

Ұнтақ сырасының болашағы бар ма?
фото: By Hannah Brown

Германияда ұнтақтан алкогольсіз сыра дайындамақ. Өндірушілер бұл сусын дәстүрлі сыраға қарағанда әлдеқайда экологиялық таза деп мәлімдейді.

Сіз өзіңіздің сыраңыздың қоршаған ортаға қандай әсер ететіні туралы ойладыңыз ба? Impact CO2 көміртегі ізі калькуляторының мәліметтері бойынша, бір литр сыраның экологиялық әсерінің 70% орамы мен тасымалдауы болып табылады.

Осылайша, егер сіз қаптаманың көлемін азайтып, көлікті пайдалануды азайтсаңыз, сыра өнеркәсібінің қоршаған ортаға әсерін айтарлықтай азайтуға болады.

Германиядағы Neuzelle сыра қайнату зауыты дәл осылай жасауға тырысады.

Үйде сыра өндіру

"Біз әлемдегі алғашқы тұрақты сыра қайнату зауыты болғымыз келеді", — дейді Neuzelle иесі Стефан Фритше.

Стефанның пікірінше, олардың тек екі элементтен — сыра ұнтағы мен судан жасалған революциялық сусыны сыра идеясын өзгерте алады.

"Жаңа өнертабыстың көмегімен әркімнің өз үйінде сыра қайнату зауыты болуы мүмкін", - дейді ол.

Бұл қалай жасалады? Қолмен шайқау арқылы Штефан сыра ұнтағы мен суды тез араластырады, сондықтан кесектер пайда болмайды, бірақ дәстүрлі көбік пайда болады.

Ұнтақ сырасы арзанырақ және экологиялық таза, дейді Фритше. Сонымен қатар, ұнтақты тасымалдау дәстүрлі сыраны тасымалдауға қарағанда шамамен 90% арзан.

Neuzelle сырасы алтын реңкке ие, көбіктенеді және дәмі ащы тәтті. Бұл кез келген басқа сыраға ұқсайды, бірақ алкоголь мен көпіршіктер жоқ.

Қазір Штефан алкогольдік нұсқаны әзірлеуде және болашақта сусынды одан да шынайы сыраға ұқсату үшін көпіршіктер қосуды жоспарлап отыр.

Неліктен ұнтақ сыраны ойлап табу керек?

Көптеген адамдар алкогольсіз сыраны ұнатпаса да, Стефан әлемде алкогольсіз сусындарды ұнататын бірнеше жүз миллион адам бар деп санайды.

Сыра қайнатушы қазір инвесторлармен ұнтақты коммерциялық енгізу үшін жұмыс істейді және оны шамамен төрт айдан кейін сатуды бастайды деп үміттенеді. Негізгі мақсатты нарық Африка және Азия елдері болады, өйткені ұнтақты сыра бөтелкелеріне қарағанда алыс қашықтыққа тасымалдау әлдеқайда оңай және арзанырақ.

Сонымен қатар, ұнтақ форматы уақытты үнемдейді, өйткені зертханалық өндіріс дәстүрлі сыра қайнатуға қарағанда әлдеқайда жылдам, бұл орташа есеппен екі айға созылады.

Алайда, 500 жыл бойы "Reinheitsgebot" деп аталатын сыра өндіру ережелері туралы заңы бар Германияда жаңа өнім сатып алушыларды қуантуы екіталай.

Баварияның жеке сыра қайнату қауымдастығының өкілі Бенедикт Майердің айтуынша, ұнтақ сырасы "жақсы жаңалық", бірақ "бұл дәстүрлі сыра қайнату зауыттарына қауіп төндірмейді немесе қиындық тудырмайды".

Ингредиенттердің құрамын уыт, құлмақ, ашытқы және сумен шектейтін қатаң ережелерге сәйкес бұл өнімді сыра ретінде жарнамалауға бола ма, белгісіз.

Фритше өзінің рецептін ашудан бас тартады, бірақ оның өнертабысы тұрақты шешімдерді қажет ететін әлемде қажет деп санайды.

Көптеген ірі сыра қайнату зауыттары сыраны келгеннен кейін сумен сұйылтылған гель концентраты түрінде тасымалдайды. Бұл көлік шығарындыларын азайтуға бағытталған үлкен қадам болғанымен, ұнтақ форматы Климаттық ресурстарды одан да көп үнемдеуге мүмкіндік береді.