фото: Фото: polzavred.ru
Мандарин жесе не болады?
Цитрус жемістерінің денсаулыққа пайдасы мен зияны қандай? Апельсин шырынды жемістерін тым көп жеп жатқаныңызды қалай білуге болады? Қандай салдары бар?
Мандариндер қандай жағдайда пайдалы?
«Мандарин, бұл – Жаңа жылмен және ғажайыпты күтумен тығыз байланысты шуақты, қуанышты жеміс. Негізінде, мандарин, әсіресе, суық мезгілде дәрумендерге бай. Оның құрамында иммунитетті сақтауда, жараларды емдеуде маңызды рөл атқаратын С дәрумені бар. Ол, сондай-ақ, холестеринді өт қышқылдарына айдауды ынталандырады, бұл қандағы холестерин деңгейін төмендетеді», – дейді педиатр Дарья Масленникова.
Сондай-ақ С дәрумені коллаген өндірісіне, темірдің сіңуіне ықпал етеді және В дәрумендерін белсендіруге қатысады.
«В тобының дәрумендері, өз кезегінде, жүйке жүйесіне жақсы әсер ететіндіктен, уайым мен күйзелісті жеңуге көмектеседі», – дейді педиатр.
Сонымен қатар мандаринде көруді жақсартатын және шырышты қабықтарды қорғауға қажетті А дәрумені бар.
Мандариннің қабығы мен жемістегі ақ қабықтардың да пайдасы зор.
Дарья Масленникованың айтуынша, мандарин қабығындағы эфир майлары сапалы ұйқыға ықпал етеді.
«Ал ақ қабықшаларда флавоноид нобилетин бар. Ол қабынуға қарсы әсері бар және денені артық бос радикалдардан қорғайды, тотығу стрессін болдырмайды», – дейді дәрігер.
Сонымен қатар мандарин пайдалы бактериялардың көбеюіне ықпал етеді және ішек моторикасын жақсартады.
Мандаринді көп жегеніңіздің белгілері
«Егер сіз тым көп мандарин жесеңіз, сізде псевдоаллергиялық реакция дамуы мүмкін. Бұл – аллергияға ұқсас тері бөртпелері. Бұл ағзаға фруктоза, лимон және аскорбин қышқылдарының көп түсуіне байланысты», – деп ескертеді дәрігер Дарья Масленникова.
Псевдоаллергиялық реакциямен, шынайы аллергиядан айырмашылығы, жейтін тағамның мөлшері үлкен мәнге ие – ол неғұрлым үлкен болса, көріністер соғұрлым ауқымды болады. Бұл жағдайда сіз мандариннен біраз уақыт бас тартуыңыз керек, ал антигистаминдер дене қышуын жеңуге көмектеседі.
Жоғарыда сипатталған Томас жағдайына келетін болсақ, педиатр мандариннің «шамадан тыс дозалануынан» тері сарыға айналуы мүмкін екенін растады.
«Мандариннің құрамында бета-каротин бар, ол жеміске қызғылт сары түс береді. Бақытымызға орай, жарқын жемістердің каротинді сарғаюын дамыту үшін сіз шынымен көп жеуіңіз керек», – деп түсіндіреді дәрігер.
Пікірлер
Комментарий қалдыру үшін порталға тіркеліңіз немесе кіріңіз
Авторизация через