Қыс мезгілінің суығын қабылдаңыз, оның байлығын бағалаңыз

Қыс мезгілінің суығын қабылдаңыз, оның байлығын бағалаңыз
фото: https://pixabay.com/ru/

Диетологтар мен  тағамтану мамандары қыс мезгілі тамақпен тәжірибе  жасау  үшін  тамаша  уақыт  дейді.

Қыс мезгілінде  Еуропа халқына да жаңа жылдық мерекелерге және жаңа піскен көкөністердің көптігінің төмендеуіне байланысты тамақтану бойынша ұсыныстарды орындау сәл қиындық тудырары анық.

Дегенмен, диетологтар мен тамақтану мамандары қыс мезгілі тамақпен тәжірибе жасауға және бағаланбаған маусымдық тағамдарды сынап көруге және өзіңізге және жақындарыңызға пайдалы тағам дайындауға тамаша уақыт екенін айтады.

Берклидегі (АҚШ) Калифорния университетінде сабақ беретін аспаз диетолог және аспаз Кристен Расмуссен:"қыстың суығын қабылдаңыз және оның байлығын бағалаңыз", - дейді.

Сарапшылар қыста жаңа піскен тағамдарды қалай жеуге болатыны туралы кеңестерімен бөлісті.

Жаңа, мұздатылған, консервіленген немесе кептірілген тағамдарды араластырыңыз.

Еуростаттың мәліметтері бойынша, он еуропалықтың біреуі ғана жемістер мен көкөністердің күнделікті ұсынылатын бес порциясын тұтынады.

Жемістер мен көкөністер әдетте жыл бойы қол жетімді, бірақ кейбір тағам түрлері қыста ең жоғары маусымды алады.

Оларға  цитрус  жемістері  жатады: лимон, лайм, апельсин және т.б.

Бұл тамыр дақылдарына да қатысты. Егер сіз Хэллоуинге арналған десерттерді аяқтамаған болсаңыз), онда сіз оларды ямс пен асқабақты шығарып, ащы тағамдар мен тағамдарға қосуға болады. Ақжелкен, қызылша  және  шалғамды  да  қолданып  көріңіз.

Қысқы жасыл желектерді ұмытпаңыз: Расмуссен мәзірге радиккио, эскариол және индивид сияқты цикорий тұқымдасының көбірек өкілдерін қосуды ұсынады. Олардың дәмі ащы болып көрінгенімен, уақыт өте келе оларды "сынап көруге"болады.

Сондай-ақ, қырыққабаттың әртүрлі түрлерін және тамыр көкөністерінің жапырақты шыңдарын, мысалы, шалғам жасылдарын көруге болады.

Егер жаңа тағамдарды таңдау шектеулі болса, консервіленген және мұздатылған көкөністер мен жемістерді қолдануға болады. Сарапшылардың айтуынша, егер олар шамадан тыс пісірілмесе, олар әлі де жоғары тағамдық құндылыққа ие.