фото: https://pixabay.com/ru/
Сүт өнімдері- сүттен дайындалатын әртүрлі тағамдар. Сүт және сүт өнімдері күнделікті тұтынатын өнімдерге жатады. Қазіргі таңда сүт өнімдерінің алуан түрлерін кездестіре аламыз. Сүт өнімдері тез бұзылатын өніидер қатарына жатады. Сүт және сүт өнімдерін сату олардың нормативтік құжаттамаларына сәйкес тамақ өнімдерін қабылдау, бақылау, сәйкестендіру және сақтау мүмкіндігін қамтамасыз ететін ішкі сауда объектілерінде санитарлық-гигиеналық нормаларды сақтай отырып жүзеге асырылады.
Сүт және сүт өнімдерін өткізудің негізгі шарттары:
1.Ілеспе құжаттардың болуы;
2.Сүт және сүт өнімдері, оларды пайдалану және сақтау шарттары туралы ақпараттың болуы;
3.Сүт және сүт өнімдерінің қауіпсіздігін куәландыратын құжаттың болуы (санитариялық-эпидемиологиялық қорытынды, ветеринариялық-санитариялық қорытынды, ветеринариялық сертификат, ветеринариялық сертификат, ветеринариялық сертификат, сәйкестік сертификаты).
4.Сүт және сүт өнімдерін өткізу сақтау шарттарын сақтай отырып, сүт және сүт өнімдерінің жекелеген түрлері бойынша нормативтік құжаттарда белгіленген жарамдылық мерзімдері шегінде жүзеге асырылады.
5.Сүт және сүт өнімдері тұтынушылық немесе топтық қаптамада (ыдыста) немесе онсыз: құйылған немесе салмағы бойынша өткізіледі.
6.Зақымдалған және/немесе ағып тұрған орамдағы (ыдыстағы) сүт және сүт өнімдерін сатуға рұқсат етілмейді.
7.Сүт пен сүт өнімдерін бөтелкеге құйып немесе салмақ бойынша сату кезінде кесуге және өлшеуге арналған арнайы жабдық, сондай-ақ таңбаланған бөлшек сауда жабдықтары (шөміш, қысқыш, шелпек және т.б.) пайдаланылуы тиіс.
8.Қапталмаған сүт өнімдерін орау материалдарынсыз тікелей таразыда өлшеуге рұқсат етілмейді.
9.Сүт және сүт өнімдерін сатуға белгіленген тәртіппен міндетті медициналық тексеруден өткен тұлғалар жіберіледі.
10.Сүт және сүт өнімдерін сататын адамдардың арнайы киімдері болуы керек.
Санитарлық дәрігерлер жоғарыда аталған талаптардың тізімін айтып ғана қоймай, сүт және сүт өнімдерін сату кезінде осы шарттарды қатаң ұстауға шақырады, өйткені ол ұлтымыздың денсаулығына әсер етеді!
Алматы қаласы Әуезов ауданы санитариялық-эпидемиологиялық бақылау басқармасының тахникалық регламеттерінің сақталуын бақылау бөлімінің бас маманы Анысбекова Асел Жалғасбекқызы.
Пікірлер
Комментарий қалдыру үшін порталға тіркеліңіз немесе кіріңіз
Авторизация через