Тамақтан уланудың алдын алу

Тамақтан уланудың алдын алу
фото: https://pixabay.com/ru/

          Тамақтан улану жылдың кез келген уақытында болуы мүмкін. Уланудың негізгі себебі өнімдердің жарамдылық мерзімін және дайындалған ыдыстарды сақтау шарттарын сақтамау болып табылады.

          Естеріңізге сала кетейік, балық және ет тағамдары, майонез және жұмыртқа қосылған салаттар, сүт өнімдері, жұмсақ ірімшіктер, протеинді кремі бар пирожныйлар үстелде 4 сағаттан кейін немесе тоңазытқышта 2 күннен астам уақыт бойы бұзылған және ауырулану асқынуларға себеп болуы мүмкін.

Бүгінгі таңда тағамнан улануды тудыратын бактериялардың алты түрі бар:

E. coli (шикі сүт және шала пісірілген ет);

Моноцитогенді листериялар (шикі жемістер, құс еті, жұмсақ және қатты ірімшіктер);

ботулизм (нашар өңделген көкөністер мен ет консервілері);

патогендік лостридиялар (ет немесе балық 60 градустан төмен температурада пісірілген жерде пайда болады);

сальмонелла (жұмыртқа, пастерленбеген сүт);

стафилококк (пісіру кезінде жеке гигиена сақталмаған кезде пайда болады).

 

Өзіңізді осы қиындықтардан қорғау үшін қандай негізгі ережелерді сақтауыңыз керек:

Үйде дайындалған тағамдарды сатып алмаңыз, белгісіз жерлерде сатылатын дайын тағамды жемеңіз;

Дайын тағамдарды, қаймақ немесе майонез қосылған салаттарды бір күннен артық сақтамаңыз;

салаттар, кесілген, бірақ киінбеген, 2 күн бойы сақталуы мүмкін;

Торттар мен кондитерлік өнімдер тоңазытқышта 3 күннен артық емес сақталады;

Үйде мерекелік тағамдарды дайындағанда, ең алдымен гигиеналық ережелерді сақтау және бөлмені таза ұстау;

Тамақты дайындаған кезде қажет болған жағдайда қолды жиі жуып, ас  бөлмені таза ұстау керек;

азық-түлік өнімдерін дұрыс сақтауға назар аударыңыз, шикі және дайын өнімдерді бір тоңазытқыш сөресінде сақтамаңыз;

 егер сіз мерекелік тағамдарды дереу дайындамасаңыз, шикі етті мұздатқышта сақтаған дұрыс;

сонымен қатар мерекелік тағамдарға арналған етті, жұмыртқаны және басқа ингредиенттерді қуыру, қайнату кезінде дұрыс температуралық жағдайларды сақтау және қажетті пісіру уақытын сақтау өте маңызды;

Азық-түлік өнімдерін кесу кезінде шикі және дайын өнімдер үшін бірдей кесу жабдығын (пышақ, тақтай) қолданбаңыз.

Сіздің денсаулығыңызға зиян келтірмеу үшін таңдауыңызға мұқият болып, тексерілген өнімдерді сатып алыңыз, олардың жарамдылық мерзімін, сақтау шарттарын және дайындау ережелерін сақтаңыз.

         Алматы қаласы Түрксіб ауданы санитариялық-эпидемиологиялық 

         бақылау басқармасының    басшысы Мусаева Анель Берікбайқызы