фото: https://pixabay.com/ru/
Әлеуметтік желілерге көз жүгіртсеңіз, нанды мұздатқышта сақтау оны денсаулыққа пайдалы етеді деген пікірлерге толы. Бірақ бұл мәлімдемелер қаншалықты дұрыс. Сарапшы Дуэйн Меллордың айтуынша, ғылым бұл идеяны растайды.
Нан пісірілген кезде дымқыл қамыр жұмсақ, үлпілдек нанға айналады. Пештің жылуы ұндағы крахмалдың кеңеюіне және гельденуіне әкеледі. Бұл крахмалды оңай сіңіреді, ал оның құрамындағы глюкозаны жасушалар үшін қол жетімді етеді. Алайда, гельденген крахмал өнімдері салқындаған кезде, крахмал жиырылып, төзімді крахмал деп аталады. Бұл сығылған крахмалдарды ас қорыту жолындағы ферменттермен ыдырату қиынырақ, яғни бұл крахмалдардан алынған қант жасушаларға азырақ қол жетімді болады.
Он сау адамның зерттеуінде нанды мұздату, содан кейін оны қуыру екі сағат ішінде қандағы қант құрамының жоғарылауын 31% - ға төмендететінін көрсетті. Бір қызығы, жаңа піскен нанды қуыру глюкозаның жоғарылауын 25% төмендетеді. Бұл әсер үйдегі нан мұздатылған, еріген, содан кейін қуырылған кезде одан да айқын болды — қандағы қант реакциясының төмендеуі 39% құрады.
Сондықтан нанды мұздату тамақтан кейін қандағы қант пен инсулин деңгейін бақылағысы келетіндер үшін пайдалы стратегия болуы мүмкін. Бұл аштықты азайтуға және салмақты бақылауға ықпал етуі мүмкін. Сонымен қатар, мұздатылған нан ылғалды сақтайды және тоңазытқышта сақталған нанға қарағанда жұмсақ болып қалады, ол ылғалды жоғалтады және қатты болады.
Пікірлер
Комментарий қалдыру үшін порталға тіркеліңіз немесе кіріңіз
Авторизация через